Komatsu 951XC on päätehakkuuspesialisti ja kolmas tulokas Komatsun kahdeksanpyöräiseen hakkuukonevalikoimaan.

"Meillä on nyt täydellinen valikoima kahdeksanpyöräisiä koneita, jotka on suunniteltu erityisesti vaativiin olosuhteisiin", sanoo Joakim Johansson, Komatsu Forestin hakkuukoneiden tuotepäällikkö.


Kompakti mutta vahva
Kahdeksanpyöräisen hakkuukoneen kysyntä päätehakkuihin on ollut suuri, ja idea kahdeksanpyöräisestä 951:stä on ollut olemassa jo jonkin aikaa. Haasteena oli suunnitella kone suurten puiden korjuuseen tekemättä siitä liian hankalaa.

"951XC:n erikoisuus on, että siinä yhdistyvät 951:n vahvuus ja erittäin kompakti muotoilu. Sillä on itse asiassa suunnilleen samat mitat kuin 931XC:llä, joten sitä voidaan käyttää jopa tiheämmässä metsässä”, Joakim kertoo.

Komatsu 951XC on optimoitu käytettäväksi Komatsu C164 -hakkuupään kanssa, joka on erityisesti suunniteltu suurten puiden hakkuisiin.

"Se toimii kuitenkin luonnollisesti yhtä hyvin suositun C144-hakkuupään kanssa. Tämä tekee siitä monipuolisen koneen, jolla voidaan korjata erittäin suuria puita”, Joakim sanoo.


Pieni pintapaine ja hyvä vakaus
Kahdeksan pyörän rakenteen ansiosta 951XC tarjoaa alhaisemman pintapaineen, mikä tarkoittaa vähemmän vaikutusta metsäpohjaan. Se on tarkoitettu pääasiassa päätehakkuisiin mäkisessä maastossa ja pehmeällä maaperällä. Toinen tärkeä tekijä jyrkässä maastossa työskennellessä on vakaus. Komatsu 951XC:ssä on useita ominaisuuksia, jotka tekevät siitä yhden markkinoiden vakaimmista hakkuukoneista. Testatun Komatsun konseptin lisäksi kahdeksanpyöräisissä XC-sarjan harvestereissa on takarungossa teli, jossa on kaksi jousitusjärjestelmää – koostuen keinuvasta taka-akselista ja telistä –, jotka antavat koneille täysin ainutlaatuiset ajo-ominaisuudet.

”Kaksoisjousitusjärjestelmällä varustettu telimme on innovaatio, josta olemme erittäin ylpeitä. Sen lisäksi, että kone lisää vakautta alentamalla koneen painopistettä, kone seuraa maaston epätasaisuuksia pehmeästi ja tarjoaa erinomaisen ohjattavuuden haastavissakin maasto-olosuhteissa”, Joakim lisää.

Työpaikka, jota kaipaat
Ohjaamo on yksi koneen tärkeimmistä osista – kuljettajan työpaikka. Kuten kaikissa Komatsun hakkuukoneissa, myös 951XC:ssä on mukava kuljettajaympäristö, tilava ohjaamo, erinomainen näkyvyys ja miellyttävä ohjaamon ilmanvaihto. Koneen vakauden ja ohjaamon tasauksen ansiosta kuljettaja istuu aina suorassa ilman, että hänen tarvitsee venytellä ja rasittua hyvän istuma-asennon ylläpitämiseksi.


”Rento kuljettaja voi pitää energiatasonsa korkealla, sekä keskittymisen ja korkean tuottavuuden pidempään. Ja jos valitset Smart Crane -vaihtoehdon, saat entistä helpommin ohjattavan nosturin, joka tarjoaa hämmästyttävän tarkkuuden”, Joakim kommentoi.


Perustuu testattuihin ratkaisuihin
Komatsu 951XC:n kehittämisessä Komatsu Forestin insinöörit ovat voineet kääntyä innovatiivisten, hyväksi havaittujen ratkaisujen puoleen, jotka on kehitetty aikaisempien mallien kehitystyössä. Vuosien varrella niitä on jalostettu jatkuvan kehityksen avulla. Yksi esimerkki on paralleeli nosturi, joka älykkään muotoilunsa ansiosta on nopea ulospäin suuntautuvassa liikkeessä hakkuupään ollessa kuormittamaton ja voimakas paluuliikkeissään, kun hakkuupää on raskaasti kuormitettu. Toinen esimerkki on ohjaamon ja nosturin tasaustoiminto, joka tekee koneesta vahvan myös rinteissä, mikä on tietysti erityisen hyödyllistä mäkisessä maastossa toimittaessa.

”On monia hyviä esimerkkejä innovaatioista, jotka ovat kestäneet pitkäaikaista testausta käytännössä. Suosikkini on luultavasti edelleen Komatsu-konsepti, ominaisuus, joka syntyi jo vuonna 1984 ja tarkoittaa, että meillä on vielä tänäkin päivänä markkinoiden vakaimpia koneita”, Joakim päättää.

Lue lisää Komatsu 951XC-mallista täältä