Tekniseltä kannalta

Komatsun metsäkoneiden ergonomisesti merkittävät ominaisuudet

Komatsu-metsäkoneelle on tunnusomaista kehittynyt teknologia; ratkaisut ovat moderneja tekniikan metsällisiä sovelluksia. Komatsu-metsäkone sai jo perintönä monta sellaista ominaisuutta, jotka ovat ominaisia vain punaiselle metsäkoneelle: huippuunsa viety hydrauliikan ja dieselmoottorin hyötysuhde -taloudellisuus, olosuhteista riippumaton tehokkuus ja suvereeni ergonomia. Komatsun metsäkoneissa on lukuisia turvallisuutta ja ergonomiaa parantavia ominaisuuksia.

Hakkuukoneet

Ergonomy Seat

Ilmastointi

Ilmanvaihto jäähdyttää ohjaamolämpötilan miellyttäväksi ja poistaa ylimääräisen kosteuden. Istuimenlämmitin lämmittää ja kuivaa tuolin miellyttäväksi. Reilusti mitoitetun järjestelmän tilavat ilmakanavat ja tehokas puhallus takaavat nopean ilmanvaihdon. Ilmastointilaite säätää lämpötilan ja raittiin ilman saannin automaattisesti kuljettajan haluamalle tasolle. Raittiin ilman esisuodatus parantaa työympäristön terveellisyyttä. Ilmansuodatin poistaa myös hyvin pienet hiukkaset ja puhdistaa tuloilman erittäin tehokkaasti. Hyvin suunnattu puhallus ehkäisee vedon syntymistä.
Ergonomy Hand control

Työasento

Istuin
Koneeseen voidaan valita markkinoiden ergonomisimpiin kuuluva kuljettajanistuin. Istuimen vankat sivutuet tukevat hyvin reisiä ja selkää. Korkeaselkäisessä istuimessa on mukava niskatuki. Sähkötoimisten säätimien ansiosta istuma-asennon mukauttaminen on helppoa, ja lukuisat säätömahdollisuudet auttavat löytämään optimaalisen työasennon.

Ohjaamo
Ohjaamon tilavuus luo vapaamman tunnelman. Ohjaamon korkeus vastaa istuimen edessä normaalipituisen ihmisen täyttä seisomakorkeutta ja mahdollistaa mikrotaukojen pitämisen ohjaamossa. Suuri jalkatila mahdollistaa istuma-asennon vaihtelun pituussuunnassa työskentelysuuntaa käännettäessä.

Ohjaimet
Käsiohjainten muotoillut tuet vähentävät ranteiden, käsien ja sormien jännitystä ja mahdollistavat kuormaimen käyttämisen rennosti. Muotoilluissa käsinojissa on useita niveliä, joiden avulla käsien asento voidaan säätää mahdollisimman rennoksi. Käsinojia voidaan säätää tukemaan käsivarsia myös sivusuunnassa kuljettajan tarpeiden mukaan. Käsiohjainten tukirakenne mahdollistaa turvallisen kiinnipitämisen pienempien epätasaisuuksien kohdalla. Kohokuvioidut painikkeet, ohjauslistat ja taustavalo helpottavat oikean painikkeen löytämistä käsiohjaimista. Käsiohjainten toimintopainikkeita voidaan vaihtaa ohjausjärjestelmässä niin, että useimmin käytetyt painikkeet saadaan mahdollisimman ergonomiselle paikalle. Useimmat painikkeet sijaitsevat käsiohjaimissa, myös monet aiemmin kojetaulussa sijainneista.

Muuta
Ohjaamossa ja nosturissa käytetty Autolev-toiminto pitää ohjaamon aina suorassa eikä kehoa tarvitse jännittää, vaikka työtä tehtäisiin jyrkässä rinteessä. Maaston epätasaisuuksia vaimentaa lisävarusteena hankittava hakkuukoneisiin kehitetty ohjaamon vaimennusjärjestelmä Autolev Advanced. Maasto-ohjaus, jossa konetta voidaan ajaa mukavasti käden levätessä rennosti ohjaimella. Ergonomisesti muotoiltu langaton näppäimistö ja hiiri mahdollistavat mukavan työskentelyasennon.

Ergonomy Service

Työasento huoltaessa

Suodattimien sijoittelu konepeiton alla mahdollistaa hyvän työasennon huollon aikana. Konepeitto on jousitettu/sähkötoiminen ja sen käyttö vaatii vain vähän voimaa tai ei lainkaan. Helpompi päästä käsiksi päivittäisiin huoltokohteisiin: suodattimiin, polttoaineen tankkaukseen ja vaikkapa hydrauliikan säätöihin. Jäähdyttimen eteen asennettu puhdistusritilä on helppo irrottaa ja puhdistaa. Kiinteä huoltovalo hydrauliikkayksikössä ja konepeiton alla.
Ergonomy Service

Apuvälineet

Kuljettajan arkea on helpotettu päivittäistä huoltoa järkeistämällä. Maan tasalta tapahtuvassa huollossa tarkistus- ja täyttöpisteet on keskitetty lähemmäksi toisiaan, osa tarkistuksista on voitu siirtää ohjaamon näytölle. Nosturin alas laskettujen voitelupisteiden ja laakereiden keskusvoitelun ansiosta kuljettajan ei tarvitse kiivetä koneen päälle.
Ergonomy air ventilation

Melutaso

Ohjaamossa ilmastoinnin suuret puhallusaukot alentavat melutasoa. Moottorin melutaso on maltillinen. Suuri jäähdytyspuhallin, sen parempi kotelointi ja automaattinen puhaltimenohjaus, joka pitää kierrosnopeuden optimaalisena, alentavat osaltaan melutasoa.
Ergonomy Sun Curtain

Näkyvyys ja valaistus

Hakkuutöissä hyvä näkyvyys on tärkeää sekä otettaessa ote rungosta että puun laadun arvioinnissa käsittelyn aikana. Yksi Komatsu-hakkuukoneiden ainutlaatuisista ominaisuuksista on hyvä näkyvyys työalueella suurella pystysuuntaisella katselukulmalla. Tehokas työvalaistus uusimman tekniikan tehokkailla LED-valoilla varmistaa että työympäristö on hyvin valaistu. Heikkotehoinen ja epätasaisesti jakautuva valo voi aiheuttaa väsymystä ja päänsärkyä. Lisäksi valon ja työasennon välillä on vahva yhteys, sillä riittämättömässä valossa työasentoa muutetaan usein huonoon suuntaan ja keho jännittyy ylimääräisestä ponnistelusta.

Kuormatraktorit

Ergonomy cab

Ilmastointi

Tehokas ilmanvaihto jäähdyttää ohjaamolämpötilan miellyttäväksi ja poistaa ylimääräisen kosteuden. Istuimenlämmitin lämmittää ja kuivaa tuolin miellyttäväksi. Reilusti mitoitetun järjestelmän tilavat ilmakanavat ja tehokas puhallus takaavat nopean ilmanvaihdon. Ilmastointilaite säätää lämpötilan ja raittiin ilman saannin automaattisesti kuljettajan haluamalle tasolle. Raittiin ilman esisuodatus parantaa työympäristön terveellisyyttä. Ilmansuodatin poistaa myös hyvin pienet hiukkaset ja puhdistaa tuloilman erittäin tehokkaasti. Hyvin suunnattu puhallus ehkäisee vedon syntymistä.
Ergonomy hand control

Työasento

Istuin
Koneeseen voidaan valita markkinoiden ergonomisimpiin kuuluva kuljettajanistuin. Istuimen vankat sivutuet tukevat hyvin reisiä ja selkää. Sähkötoimisten säätimien ansiosta istuma-asennon mukauttaminen on helppoa, ja lukuisat säätömahdollisuudet auttavat löytämään optimaalisen työasennon. Korkeaselkäisessä istuimessa on mukava niskatuki. Suuri jalkatila mahdollistaa istuma-asennon vaihtelun pituussuunnassa työskentelysuuntaa käännettäessä.

Ohjaamo
Ohjaamon korkeus vastaa istuimen edessä normaalipituisen ihmisen täyttä seisomakorkeutta ja mahdollistaa mikrotaukojen pitämisen ohjaamossa. Ohjaamon tilavuus luo vapaamman tunnelman. Suuri sisäleveys antaa tilaa käsivarsien oikomiseen. Pitkä sisätila mahdollistaa istuimen siirtämisen pituussuunnassa. Kevyesti sulkeutuva ja avautuva ovi ei vaadi paljon käsivoimaa. Ajamista epätasaisessa maastossa on helpotettu asentamalla ohjaamoon reilunkokoiset tukikahvat, joista kuljettaja voi pitää kiinni tarpeen mukaan.

Ohjaimet
Käsiohjainten tukirakenne mahdollistaa turvallisen kiinnipitämisen pienempien epätasaisuuksien kohdalla. Kohokuvioidut painikkeet, ohjauslistat ja taustavalo helpottavat oikean painikkeen löytämistä käsiohjaimista. Käsiohjainten muotoillut tuet vähentävät ranteiden, käsien ja sormien jännitystä ja mahdollistavat kuormaimen käyttämisen rennosti. Maasto-ohjaus, jossa konetta voidaan ajaa mukavasti käden levätessä rennosti kuormainkahvalla. Käsiohjainten toimintopainikkeita voidaan vaihtaa ohjausjärjestelmässä niin, että useimmin käytetyt painikkeet saadaan mahdollisimman ergonomiselle paikalle. Useimmat painikkeet sijaitsevat käsiohjaimissa, myös monet aiemmin kojetaulussa sijainneista.

Muuta
Ergonomisesti muotoiltu langaton näppäimistö ja hiiri mahdollistavat mukavan työskentelyasennon. Pystysuuntainen lattiapoljin ja jalalle saatava sivuttaistuki rentouttavat maastoajoa.
Ergonomy Service

Työasento huoltaessa

Konepeiton alle harkitusti sijoitetut suodattimet mahdollistavat hyvän työasennon huollon aikana. Konepeitto on jousitettu tai sähkötoiminen ja sen käyttö vaatii voimaa vain vähän tai ei lainkaan. Jäähdyttimen eteen asennettu puhdistusritilä on helppo irrottaa ja puhdistaa. Päivittäisiin huoltokohteisiin: suodattimiin, polttoaineen tankkaukseen ja vaikkapa hydrauliikan säätöihin on helppo päästä käsiksi. Lisäksi kiinteät huoltovalot hydrauliikkayksikössä ja konepeiton alla helpottavat huolto- ja tarkastustoimia.
Ergonomy computer screen

Apuvälineet

Maan tasalta tapahtuvassa huollossa tarkistus- ja täyttöpisteet on keskitetty lähemmäksi toisiaan, osa tarkistuksista on voitu siirtää ohjaamon näytölle. Kuormaimen alas laskettujen voitelupisteiden ja laakereiden keskusvoitelun ansiosta kuljettajan ei tarvitse kiivetä koneen päälle. Kahdella kädellä käytettävä sähkötoiminen ohjaamonkallistus tekee työvaiheesta mukavan ja turvallisen.
Air exhaust detail in cab

Melutaso

Moottorin ja ohjaamon väliin on lisätty ääntä vaimentava eristystila. Moottorin melutaso on maltillinen. Suuri jäähdytyspuhallin, sen parempi kotelointi ja automaattinen puhaltimenohjaus, joka pitää kierrosnopeuden optimaalisena, alentavat osaltaan melutasoa. Ohjaamon lattia on valmistettu paksusta levystä, läpiviennit on tiivistetty, sisustuksessa on käytetty ääntä vaimentavia materiaaleja ja ilmastoinnin suuret puhallusaukot alentavat melutasoa.
LED lights

Näkyvyys ja valaistus

Hyvä näkyvyys työalueelle rennossa työskentelyasennossa, suuret ikkunat, korkealle sijoitetut ikkunan yläreunat, kapeat tukipylväät, B-pylväiden sijoitus mahdollisimman eteen sivunäkyvyyden maksimoimiseksi ja suuri pystysuuntainen katselukulma joka suuntaan. Entistä parempi työvalaistus uusimman valaistustekniikan tehokkaiden LED-valojen ansiosta. Työalueenvalaistuksen suunniteluun on kiinnitetty ertyistä huomiota: ohjaamon ympärillä on parhaimmillaan 12 valaisinta, ja niiden lisäksi keskirungon kaksi valaisinta, kuormainvalaistus ja rungon etu- ja takapuolelle suuntautuvat valot takaavat hyvän näkyvyyden ja työskentelyolosuhteet myös pimeän aikaan.