Markku Ekholm
Rovaniemen korjaamon esimies Markku Ekholm

Markku Ekholm otti kuusi vuotta sitten paikan yläkerran kulmahuoneesta, hänellä on esimiehenä vastuu huollon resurssien tehokkaasta hyödyntämisestä. Asiakkaiden tyytyväisyys on se millä hänenkin onnistumistaan mitataan. ”Asiakkaan ilmoittama palvelun tarve, usein äkillinen, se menee kaiken edelle riippumatta siitä, ollaanko konetta tuomassa tänne Rovaniemelle tai lähdetäänkö täältä maastokeikalle. Siihen tilanteeseen varaan riittävästi tekijöitä. Täällä pitkien etäisyyksien alueella maastohuolto puolustaa monessa tapauksessa paikkaansa. Saamme nykyisen hyvin palvelleen Transitin rinnalle kunnollisilla maasto-ominaisuuksilla ja työkaluilla varustellun uuden huoltoauton vielä ennen joulua. Meillä on siinäkin mielessä hyvä tilanne, että kuka tahansa asentajista voi lähteä tekemään keikan maakuntiin. On myös selvää etua siitä, että meitä on täällä kahden sukupolven edustajia. Vanhimmat aktiiviset Valmetit ovat -94-vuodelta ja kohta luovutetaan ensimmäiset Komatsu 2021 -mallisarjan koneet. Senioriasentajilla, Marko Lallilla ja Pertti Pasmalla, on kaiken muun lisäksi vanhempien mallien tekniikka hallussa, nuoremman sukupolven edustajat Joni Heikkurinen ja Anssi Leikas voivat keskittyä enemmän tämän päivän tekniikkaan”, kuvailee Markku Ekholm Rovaniemen palvelukeskuksen arkea.

Huoltosopimukset ovat parantaneet palvelukeskusten ja huoltoyritysten mahdollisuuksia kehittää palveluaan, niin myös Rovaniemellä. ”Huoltosopimuskoneen 2000 tunnin huolto mahdollisine lisätöineen voidaan sovittaa sellaiseen ajankohtaan, jolloin on riittävästi asentajia koneen ympärille. Tavoitteena on päästää kone kotimatkalle vielä saman päivän aikana. Toinen iso muutos, joka säästää aikaa ja kilometrejä, on mahdollisuus kytkeytyä koneiden automatiikkaan etähallinnalla, sillä tavalla säätöjä tehtäessä myös kuljettaja voi seurata ruudun tapahtumaa ja oppia uutta. MaxiFleet yleistyy täälläkin vauhdilla”, kertoo Ekholm.

Komatsu 835TX vieraili Rovaniemellä 16.10.2020
Uutuuskuormatraktori Komatsu 835TX vieraili Rovaniemellä Right on Track -kiertueen starttipäivänä 16.10.2020

Joni Heikkurinen: Tämä on mukava työpaikka

Koneiden tehokas huoltaminen ja kuntoon laitto verstasmiljöössä, usein metsässäkin, on lähes aina asentajien tiivistä yhteistyötä. Silloin kemiat ratkaisevat töiden sujumisen. Rovaniemellä ne toimivat, niin kertoo puolitoista vuotta sitten porukkaan liittynyt ammattiasentaja Joni Heikkurinen, hän lyö faktat pöytään spontaanisti: ”Tänne on mukava tulla töihin joka ikinen päivä, koska meillä on porukassa hyvä henki, lisäksi työ on sopivan vaihtelevaa. Päivät ovat erilaisia, joskus lähdetään Kittilään, joskus Kuusamoon. Huoltosopimusten mukana on tullut toimivia rutiineja verstastyöhön koneiden ylläpitoon, tavoitteena on parempi laatu. Siitä ollaan yhtä mieltä, että aina kaiken voi tehdä paremmin. Omassa ammatissani minua kiinnostaa erityisesti hydrauliikan viimeisimmät ratkaisut, SmartFlow nyt tietysti.” Joni on hyväntuulinen huumorimies. Hän edustaa Rovaniemen moni-ilmeisessä tiimissä savolaisuutta parhaimmillaan.

Aluemyyntipäällikkö Jani Tuulaniemelle oma palvelukeskus on vahva tuki myyntityöhön. Pohjoisen savotoille tulevat koneet noudetaan Rovaniemelle Uumajan tehtaalta, varustellaan ja toimitetaan asiakkaille. Näin toimitettuun koneeseen liittyy luonnollisena osana palvelukeskuksen tarjoama tuotetuki luovutuskoulutuksineen. Siitä tulee ikään kuin koko porukan yhteinen projekti. Samalla tavalla Janin myymät käytetyt koneet poikkeavat tavallisesti Rekkatien hallissa tarkastusta, varustelua tai kunnostusta varten.

Aluemyyntipäällikkö Jani Tuulaniemi
Pohjois-Suomen aluemyyntipällikkö Jani Tuulaniemi oli mukana Right on Track -kiertueen starttipäivänä esittelemässä Komatsu 835TX -uutuuskuormatraktoria ja kuvassa näkyvää Komatsu 901XC -hakkuukonetta

Rovaniemessä on vetovoimaa, se on tärkeää, kun palvelukeskukseen etsitään alan ammattilaisia

Metsäkoneiden tekniikka kehittyy, uusia digitaalisia palveluja syntyy, ne on saatava koneisiin helpottamaan kuljettajien arkea ja nostamaan konetyön tehokkuutta. Uusien palvelujen käyttöönotto edellyttää konevalmistajalta lisää resursseja tekniseen tukeen ja kouluttamiseen. Uusi tilanne näkyy Komatsu Forest Oy:ssä viimeaikaisissa rekrytoinneissa: vaaditaan laajaa ammattitaitoa, metsäkonetekniikan lisäksi pitää henkilöllä olla vankka osaaminen ja kokemus koneilla operoimisesta. Kuinka tuo harvinainen valmiuksien yhdistelmä on hankittu, on sivuseikka koska siinä tehtävässä joka tapauksessa on jatkuvasti opeteltava uutta. Anssi Leikas on tästä erinomainen esimerkki.

Anssi Leikas
Anssi Leikas toimii puolet ajasta asentajana ja toisen puolen käyttökouluttajana

Käytännöstä ammennetut taidot siirtyvät kaikille hyödyksi

Anssi Leikas aloitti vuosi sitten työt Rovaniemen palvelukeskuksessa asentajana ja käyttökouluttajana. Hän on kolmekymppinen koko pienen ikänsä metsäkoneiden parissa työskennellyt ammattimies. Anssin opinahjo on ollut perheen oma koneyritys Kurikassa. Suupohjan Konehakkuu Oy on seutukuntansa valovoimainen urakointitalo. Ensimmäinen puukuorma siirtyi nykyiseltä käyttökouluttajalta tienvarteen jo 14-vuotiaana. Myöhemmin Anssi teki keikkoja myös eri konemerkkien huoltoyrityksiin, niistäkin on jotain jäänyt myöhemmin hyödynnettäväksi. Kokemusta kertyi metsäkoneurakoinnin joka osa-alueelta pitkälti toistakymmentä vuotta.

Komatsu Forest -valokuvauskilpailu kesäkuu sija 2. Anssi LeikasJotkut muistavat taannoisen Komatsu-kuvakisan, jonka yksi voittajista Anssi oli. Silloin hän kertoi haastattelussa varsin radikaalista elämänmuutoksestaan: avopuoliso oli ottamassa kotitalousopettajan tointa vastaan Rovaniemeltä, Anssi oli siinä tilanteessa tehnyt päätöksensä repäistä itsensä irti lapsuuden ja nuoruuden ympyröistä, pistää asunnon myyntiin ja lähteä pohjoiseen; kertoi etsivänsä Rovaniemen seudulta ”alan töitä”. Pian tuon jälkeen palvelukeskus oli saanut riveihinsä uuden innokkaan konemiehen, paljon uutta näkemystä ja jämptiä eteläpohjalaista asennetta. Rovaniemelle kotiutunut pariskunta aloittaa ensi kesänä tuvan rakentamisen uuteen kotikaupunkiinsa, Nivavaaraan tarkemmin sanottuna. (Huom. Etelä-Pohjanmaalla omakotitalo on ”tupa” vaikka olisi isompikin).

Uudet koulutuspaketit laajentavat Anssin työkenttää

”Minulla on kaksi tehtävää, olen puolet ajasta asentaja ja toisen puolen käyttökouluttajana. Kun on kasvanut koneyrityksestä, niin on siitä etua. On nähnyt läheltä, mitä huollolta ja muulta palvelulta odotetaan. Tavallisimmin se on nopeutta, apua ongelmatilanteissa ja täsmällisyyttä varaosatoimituksissa. Ennakoivan huollon osuus kasvaa, koneet pysyvät nykyään paremmassa tuottokunnossa ja vältytään yllätyksiltä”, pohtii Anssi Leikas rooliaan Rovaniemen palvelukeskuksessa. MaxiFleet ja äsken julkistetut koulutuspaketit, niiden jalkauttaminen, työllistävät tulevaisuudessa käyttökouluttajia. Kukaan ei epäile Anssin vahvuuksia tilanteissa, joissa pitää saada käytännön tietoa ja uusia taitoja siirtymään koneen käyttäjille. Työyhteisöään Anssi pitää kehumisen arvoisena: ”Täällä on hyvä porukka siinäkin mielessä, että jokaisella on omat vahvuutensa. Tukea saa niin asentajakavereilta kuin Ekholmin Markultakin. Minun eteläpohjalainen murteenikaan ei tunnu haittaavan, ilman sanakirjaa on tultu toimeen”.

Arttu Lehtonen
Arttu Lehtonen on tyytyväinen varaosamyymälän ja -varaston saamaan lisätilaan, mutta myös parantuneeseen työergonomiaan

Laajennus toi lisää tilaa huoltohalliin ja Artulle paremman työskentelymiljöön

Kuusi vuotta käytössä olleet palvelukeskuksen tilat ovat toimineet periaatteessa ihan hyvin, mutta huollon kysynnän kasvaessa lisäneliöt hallissa eivät olisi olleet pahitteeksi. Samoin kuluneet vuodet ovat paljastaneet rakennuksen ratkaisujen aiheuttamaa kömpelyyttä tavaran kulussa. Varaosamyyjä Arttu Lehtosen pyörittämä varaosien tilaamis- ja toimitusrumba on vahvasti kasvamaan päin.

Right on Track -starttipäivänä esiteltiin tehtyjä ratkaisuja edellä kerrottuihin kohtiin. Rakennuksen päätyyn noussut hulppea lisätila palvelee tästä eteenpäin järeämmän tavaran varastoinnissa ja ajoneuvojen säilytyksessä, se vapauttaa huoltohallista käytännössä yhden huoltopilttuun verran lisätilaa. Varaosamyymälä ja -varasto organisoitiin sekä säilytyksen että varaosien kulun osalta kokonaan uusiksi: tulevan ja lähtevän tavaran yhteinen reitti kulkee varaosavaraston takaosasta. Arttu Lehtonen oli jo näitä muutoksia ehtinyt kaipailla. ”Uudet pyörivät varaosatornit nopeuttavat keräilyä, ProSelect-myymälän uusi ilme piristää, automaatti tarjoaa myymälässä asioiville monenlaisia aina tuoreita kahveja. Toteutuihan tässä omalle kohdallekin jotain tärkeää. Uusi työergonomia toteutettiin niin kuin olin sitä toivonut. Nyt voin itse säädellä päivän mittaan istumisen, seisomisen ja liikkumisen suhdetta”, kertaa Arttu myymälään tehtyjä uudistuksia.


Komatsu Forest Oy:n Rovaniemen palvelukeskuksen henkilökunta
Huolto
Rovaniemen korjaamon esimies, Kuormatraktorien tekninen tuki Markku Ekholm
Metsäkoneasentaja Marko Lalli
Metsäkoneasentaja Pertti Pasma
Metsäkoneasentaja Joni Heikkurinen
Metsäkoneasentaja ja käyttökouluttaja Anssi Leikas

Varaosat
Varaosamyyjä Arttu Lehtonen

Konemyynti
Aluemyyntipäällikkö Jani Tuulaniemi

Käyttökoulutus
Metsäkoneasentaja ja käyttökouluttaja Anssi Leikas