Raimo Niemisen konekauppiaan ura kalkkiviivoille

Vielä muutama peninkulma,
sitten alkaa uudet kiireet

Raimo NieminenKonekauppiaan niin kuin monen muunkin ammattilaisen työuran pituuteen vaikuttaa työssä viihtyminen, se kuinka tärkeäksi oman työnsä kokee ja millä tavalla tehdyn ammatinvalinnan pystyy itselleen perustelemaan. Ratkaisevaa on, kuinka hyvin arkinen työ on täyttänyt ne odotukset, joihin työsopimusta tehdessä on sitoutunut. Kun uutta konekauppiasta etsitään, kerrotaan työn itsenäisyydestä ja vapaudesta kehitellä oman menestymisensä eväät. Kaikille se ei sovi, mutta joillekin mainiosti. Raimo Nieminen olisi voinut valita monenlaisten työurien väliltä, myös akateemisten. Sen verran ehti sitä lajia kokeillakin, ettei hänen ole tarvinnut katua valintaansa. Konekauppiaan ammatti on ollut oikea veto hänen kohdallaan omasta, asiakkaiden ja myös työnantajan mielestä.
  

Metsien mies

Raimo Niemisen yli kolmekymmentä vuotta kestänyt työura metsäkoneiden myyjänä alkaa olla ohitse. Lopulliseksi irrottautumisajankohdaksi hän on ilmoittanut syyskuun puolivälin, mikä tarkoittaa hiukan etupainotteista eläkkeelle siirtymistä. Siihen on syynsä ja siitä ovat kielineet Komatsu-kauppiaan auton takakontissa jo pitempään mukana kulkeneet metsurinsaappaat. Konekauppias Niemisestä on sukeutumassa kokopäiväinen metsänhoitaja Nieminen, sanan varsinaisessa merkityksessä. Matkan varrella kertynyt metsäomaisuus odottaa hoitajaansa, taimikot eritoten. Vaikka työtoverit ja asiakkaat ovat oppineet tuntemaan Raimon rentona ja välittömänä, pohjimmiltaan mies on jämpti ja tarkka vastuunkantaja. Nuo ominaisuudet tekivät hänestä myynnin arvostetun ammattilaisen. Mutta nyt: Vaviskaa vesakot ja liian tiheät kylvötuppaat Pertunmaalla, Mäntyharjulla ja vähän muuallakin.
  

Onko mikään muuttunut

Äsken pidetyssä aluemyyntipäälliköiden tapaamisessa Raimo kaivoi vanhoja arkistojaan ja heijasti seinälle työtovereiden ihmeteltäväksi ensimmäisen piiripäällikkökokouksensa dokumentteja vuodelta 1989: raportteja, budjetteja, suunnitelmia. Paljon oli muuttunut ja jotain oli säilynyt ennallaan. Onhan kolmessakymmenessä vuodessa ehtinyt tapahtua paljon, isompia muutoksia Raimo palautti mieleensä: ”Valuutta on vaihtunut, liikevaihtovero muuttui arvonlisäveroksi, vaikka osamaksurahoitus on pitänyt pintansa, korot ovat pudonneet viidellätoista prosenttiyksiköllä lähelle nollaa.” Raimo Nieminen kuuluu niihin konkareihin, jotka ovat käyneet läpi kaikki viisi työnantajan omistajavaihdosta Valmetista Komatsuun ja nähnyt digitalisaatiomurroksen. Myyjän ja asiakkaan välistä suhdetta ja kanssakäymistä pohtiessaan Nieminen näkee jotain pysyvää: ”Uskon, että konekauppias on asiakkaiden mielestä tärkeä henkilö, ehkä tärkein kontakti konevalmistajaan päin. Monista muista valmistajan edustajista poiketen myyjä kutsutaan kotiin neuvottelemaan, jota pidän selvänä arvostuksen osoituksena. Näin oli silloin kolmekymmentä vuotta sitten ja näin se on edelleen. Nuo ainutlaatuiset asiakassuhteet ovat pitäneet minut näissä hommissa. Tavallisia mutta upeita ihmisiä kaikki. Heitä jään kaipaamaan.”

Vielä on jäljellä viimeiset peninkulmat, ne ajetaan yhdessä Pohjois-Suomen tulevan aluemyyntipäällikön kanssa. Lapin pitkillä selkosilla on aikaa käydä läpi metsäkonekaupan kiemuroita. Se on varmaa, että Raimo Nieminen ei omia työskentelyn metodejaan tyrkytä uraansa aloittavalle Jani Tuulaniemelle, mutta hyödyllisiä vinkkejä voi aina antaa. Jokainen joutuu joka tapauksessa hankkimaan asiakkaiden luottamuksen omilla luontaisilla kyvyillään. Niemisellä nyt sattui vain olemaan tavallista enemmän menestymisen eväitä.Jani Tuulaniemi

Uusi aluemyyntipäällikkö Pohjois-Suomeen

Jani TuulaniemiUusi Pohjois-Suomen Komatsu-aluemyyntipäällikkö on Jani Tuulaniemi, Rovaniemen Välijoen kylästä, maatalon poika, 35-vuotias perheellinen mies. Ensivaikutelmaa hallitsee hänen verbaalisuutensa; elävästi kerrottua tarinaa, joka etenee ja pysyy kasassa, kieli on rikasta, Kemijoen varressa puhuttu murre tulee läpi juuri sopivasti. Asiantuntemusta ja kokemusta Janille on ehtinyt kertyä tähän mennessä useilta aloilta. Jo lyhyen juttutuokion perusteella voi päätellä, että toimettomana hän ei ole ehtinyt olla päivääkään, vaan myynti, markkinointi ja erilaiset esimiestason tehtävät ovat koulineet hänestä tapaus kerrallaan hyvää Komatsu-metsäkonekonekauppiasta. Tulevista asiakkaistaan, pohjoisten metsäkoneyrittäjistä, Janille on ehtinyt muodostua kuva, koska heidän kanssaan hän on tehnyt tarvikekauppaa edellisen työnantajan palveluksessa. Mikään valmis tähän uuteen hommaan hän ei väitä olevansa. ”Metsäkoneiden tekniikka, sen opiskeluun minun on pakko panostaa”, hän pohtii.
 

Sattumalla ja Ekholmilla sormet pelissä

Ihan perinteiseen malliin ei Jani Tuulaniemen rekrytoituminen kulkenut. Sitä voi hyvällä syyllä sanoa onnellisesti päättyneeksi läheltä piti -tilanteeksi. Episodi sai alkunsa, kun Jani poikkesi esittelemään teollisuudelle tarkoitettuja tuotteitaan Rovaniemen palvelukeskukseen. Markku Ekholm ja Arttu Lehtonen olivat paikalla, Jani kävi läpi repertuaariaan, pieni kauppakin tehtiin. Nopeasti oli päästy tunnelmaan, jossa voitiin avoimesti käydä läpi asioita, informaatiota välittyi kumpaankin suuntaan. ”Kyllä täällä myyjiä vierailee, mutta tässä kaverissa oli jotain harvinaisen miellyttävää, avointa ja rehtiä”, muistelee Markku Ekholm ensitapaamistaan Jani Tuulaniemen kanssa. ”Käytiin läpi yhteisiä tuttuja Valtran ajoilta ja muualtakin, kerroin Raimon siirtymisestä eläkkeelle kohtapuoliin, ja että meillä parhaillaan ollaan etsimässä verestä voimaa tilalle. Silloin välähti: Tuollainen kaverihan sopisi meidän Rovaniemen tiimiimme. Löin paikanhakuilmoituksen Janin eteen ja kehotin hakemaan. Loppu onkin sitten historiaa”, sanoo Markku Ekholm.

Janilla ja Raimolla on puoli kuukautta aikaa kulkea yhdessä, vierailla asiakkaiden luona ja opetella Komatsu Forestin myynnin rutiineita. Jani pohtii malttamattomana: ”Asiakkaiden tapaaminen on se, mitä eniten odotan, kiva kuulla mitä he Komatsu-yhteistyöstään kertovat ja mitä minulta ja työnantajaltani tulevaisuudessa odottavat. Tällä tavalla on hyvä aloittaa.”

Vastuunvaihto Raimolta Janille tapahtuu 15.9.2020.

Tässä yhteydessä myös pohjoisen myyntialueen rajoihin tulee pieniä muutoksia.

Katso uusi myyntipiirikartta
Komatsu Forest Oy:n myyntipiirien muutos, syyskuu 2020