Kevyempi XC

Metsäurakointi Piirainen Oy:n Komatsu 901XC, ensimmäinen Suomessa

Vuonna 2018 Komatsu Forest Oy onnistui monella rintamalla: markkinoille tuotiin uusi hakkuukone, modernin teknologian sovelluksia, kehittyneempiä palveluita. Baltian maissa rakennettiin huoltoa ja markkinointia.
Ensimmäiset kuukaudet kotimaassa mentiin Komatsu 901XC:n tahtiin. Näytökset käynnistyivät sotkamolaisista helmikuun pakkasista. Siellä näytöskohteena oli järeä, jyrkkien rinteiden männikkö ja paksu pöperöinen lumi. Heti ensiesiintymisessään uutuus näytti, mihin se pystyy. 901:n kahdeksanpyöräistä oli odotettu. Kainuussa sitä tarvittiin aluksi lumenmurtokohteissa, eteläisessä Suomessa metsäteollisuusbuumin mukana lisääntyneissä hakkuissa, harvennuksilla, pehmeillä mailla ja joka paikassa. Näyttelykierrokset jatkuivat kesään saakka. Sen jälkeen niitä ei enää tarvittu; asiakaskokemukset alkoivat levitä muita kanavia myöten. Ne olivat hyvin myönteisiä. Hakkuulaitteiksi vakiintuivat pitkän ulottuman sallivat, puuta kannattelevat 1200-kiloiset: C123 ja sen korvannut, neljästä kohdasta vetävä C124. Uuden harvesterin kanssa kaikki näyttää onnistuvan: 901XC:stä tuli nopeimmin markkinoita valloittanut Komatsu.
 

Voimaa markkinointiin

Jari Alahuhtala

Helmikuussa Komatsu Forest Oy uutisoi henkilöratkaisuista, jotka liittyivät ennen kaikkea markkinoinnin vahvistamiseen. Kahdeksan vuotta kotimaan myyntiyhtiötä johtanut Timo Korhonen kertoi keskittyvänsä tästä eteenpäin markkinoinnin ja myynnin johtamiseen. Toimitusjohtajan vastuun otti tuttu mies, Venäjän kymmenen vuoden mittaisen pestinsä päättänyt Jari Alahuhtala. Markkinoinnissa ja konemyynnissä työt olivat lisääntyneet; kotimaassa volyymit kasvoivat voimakkaasti ja Baltiassa oli menossa monta asiaa, joihin tarvittiin lisää työpanosta.

Aina vaan ajankohtaisempi: Ergonomia

SmartFlow ja MaxiFleet samassa koneessa

Hyvä työympäristö, sen vaikutus koneen kuljettajan suorituskyykyyn ja työterveyteen, on tärkeä kriteeri konevalintaa tehtäessä. Suurin osa kuljettajan terveyteen liittyvistä riskitekijöistä on saatu kuriin. Vaikeimmat, tärinä ja heilunta sekä kuormaimen käytön aiheuttama rasitus, jäivät konevalmistajilta ratkaisulistalla viimeisiksi. Kyseiset ongelmat kohdistuvat suurelta osin kuormatraktorin kuljettajiin, heihin kahdella tavalla: pitkäaikainen altistuminen lisää sairastumisen riskejä, työpäivän mittainen vaikutus tuo mukanaan väsymisen ja sen aiheuttaman tuottavuuden laskun. Uusi teknologia on Komatsu Forestille luontainen tapa ratkaista ongelmia. Ohjaamon tärinä ja heilunta ovat nyt järjestyksessä. Comfort Ride -ohjaamovaimennus on toivon mukaan Suomessakin kohtapuoleen jokaisessa Komatsu-kuormakoneessa. Kuormaimen käytön rasitusten kuriin saamiseksi ei ole helppoja ratkaisuja. Komatsu Forestin ensimmäinen askel perustui, kuinkas muuten, uuteen teknologiaan. SmartFlow-täsmäohjaus poistaa kuormaimen manuaalisen ohjauksen kuljettajalle aiheuttamaa rasitusta. Tarkasti tottelevaa työhydrauliikkaa Komatsussa ohjataan digitaalisesti. Vuoden mittaan yrittäjille toimitettiin SmartFlow-tekniikalla varustettuja koneita, saadut palautteet olivat todella rohkaisevia.

Oryx

Oryx-simulaattori

Ei mikään maailmoja mullistava uutinen, mutta metsäkonekoulutuksen ja -tutkimuksen kannalta merkittävää oli kevään korvalla tullut tieto simulaattorivalmistaja Oryx Simulations AB:n palaamisesta Komatsu Forestin omistukseen. Simulaattoreiden toimitusmäärät Suomen kouluihin kasvoivat vuonna 2018. Mielenkiintoinen uutinen on Oryx-simulaattoreiden hyödyntäminen uusien konekonseptien kehittelyssä.

MaxiFleet

MaxiFleet

Se, että metsässä operoiville koneille järjestyi Woodforcen myötä pääsy avoimeen internetiin, pisti lisää vauhtia Komatsu Forest Oy:ssä MaxiFleet-palvelun markkinointiin. Jari Tyrväinen, joka oli aikoinaan kehittämässä Komatsun fleet management -järjestelmää, otti omien töittensä ohessa markkinointiin ja palvelun käyttöönottoon liittyvät kehittämistehtävät hoitaakseen. Loppukesästä työyhteisöön liittyi Mikko Jokipelto vastuualueena toimia asiantuntijana Fleet-palvelun markkinoinnissa, käyttöönotossa ja asiakastuessa. Hän on ottanut heti alusta alkaen tavoitteekseen liittää kaikkiin aktiivisiin metsässä operoiviin Komatsuihin mahdollisimman laajan MaxiFleet-palvelun.

Metko on ja pysyy, metsäkoneala muuttuu

FinnMETKO 2018 -näyttelyn Komatsu Forest Oy:n osasto numero 18

Komatsu Forest Oy:n FinnMETKO 2018 oli järjestelyiltään erilainen kuin mihin vuosien kuluessa on totuttu. Päätös siitä, että työnäytös saa tällä kerralla jäädä väliin, tehtiin jo heti edellisen Metkon jälkeen. Esiteltävää käytännön työssä olisi kyllä riittänyt, mutta oli aika siirtää messupäivien painopistettä siihen suuntaan, mihin metsäkonebisnes on muutenkin menossa: ostettujen palvelujen merkitys koneyrittäjien omassa liiketoiminnassa on vahvassa kasvussa. Oli hyvä saada kaikki palvelut yhtä aikaa asiakkaille esiteltäviksi saman katon alle. Metko tarjosi siihen hyvän tilaisuuden. Koneet seisoivat esittelijöittensä kanssa pihamaalla. SmartFlow-kuormatraktoriin oli jatkuva jono. Hektinen ja hyödyllinen kolme päivää. Koneiden kysyntä jatkui loppuvuodesta korkealla tasolla. Tapahtuiko se FinnMETKON vuoksi tai siitä huolimatta, sitä on turha pohtia.

Monen sortin palvelua

Komatsu-kuljettaja ja -asentaja tapaavat kenttähuollon merkeissä

Metkon yhteydessä Komatsu Forest Oy julkaisi uutisen Keski-Suomen uudesta palvelukeskuksesta. Se korvaa valmistuttuaan nykyisen Jyväskylässä sijaitsevan edeltäjänsä. Komatsu Forest Oy:ssä valtaosa palvelun tuottamisesta ja myynnistä tapahtuu eri puolilla Suomea sijaitsevissa yhteistyöyrityksissä. Omia pisteitä on toistaiseksi kolme. Järjestelmä toimii hyvin. Uudet palvelumuodot on saatu nopeasti asiakkaiden ulottuville. Huoltosopimukset, joiden suosio on ollut paljon odotettua suurempaa, ovat muuttaneet koneiden huoltamisen säännölliseksi, ennustettavaksi ja kummallekin osapuolelle edulliseksi. Varaosa- ja tarviketoimituksiin on kehittyneen logistiikan ja DROPBOXien myötä tullut lisää vauhtia. Palvelut-liiketoiminta kokosi Metkon alla yksiin kansiin koko tarjontansa; valtavan määrän osaamista ja mielenkiintoisia ratkaisuja tukemaan asiakkaiden toimintaa ja kilpailukykyä. Kirjasen voi lukea ja ladata Palvelut-sivulta tai suoraan tästä linkistä: Komatsu Forest Oy palvelut -esite

Vuosi 2019 aloitetaan todennäköisesti tiedottamalla Keski-Suomen palvelukeskuksen tilanteesta; minkälaiset ovat lopulliset tilaratkaisut ja missä ne tarkkaan ottaen sijaitsevat.

Komatsu Forest Oy:n henkilökunta toivottaa sinulle
ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2019!