Tapani Väyrynen perehtyy työmääräykseen

Pitkä tie on tehnyt Tapanista huollon ikonin, jonka taitoon ja kokemukseen Komatsu-koneen omistajat luottavat. Miksi juuri hänet – toisinaan ehdottomasti – halutaan koneen ongelmaa ratkaisemaan? Yksinkertaisesti siksi, että Tapani Väyryselle on kehittynyt aikaa myöten oma tehokas tapa ratkoa ongelmia: ”Hyödynnä se aika kun ajat autolla koneen luokse, kuuntele tarkasti, analysoi sinulle etukäteen kerrotut oireet, karsi pois epätodennäköiset syyt ja ajattele jäljelle jääneistä vaihtoehdoista, miten ne liittyvät toisiinsa. Tässä kokemus auttaa, on tarpeetonta lähteä pohtimaan kaikkea mahdollista mitä on voinut tapahtua, silloin vaihtoehtoja on käsillä liikaa, rajaton määrä.”

Tapani Väyrynen ja Mauno Kopsa

Rivien välistä voi tulkita Tapanin ehdottoman myönteisen suhtautumisen koulutukseen ja omien työtapojen kehittämiseen: ”Opettele lukemaan sujuvasti kaavioita ja pura komponentit oikeassa järjestyksessä.” Tapani myöntää, että jo nyt ja etenkin tulevaisuudessa tietokoneiden tukema diagnostiikka helpottaa sähkö- ja digiohjauksen ongelmatilanteissa. ”Se antaa osviittaa”, hän kuittaa ja on hyvin todennäköisesti oikeassa. Tietotekniikka ei tee metsäkoneasentajasta tarpeetonta. Siksi Komatsu-huollossa on kasvamassa uusi tietokoneajan asentajasukupolvi.


Tapani VäyrynenAsentajan työ ei ole pelkkää koneiden huoltamista ja korjaamista, hydrauliikkaa ja mekaniikkaa. Komatsu-huollon ammattilainen on työtä tehdessään työnantajansa edustaja, tärkeä henkilö hoitamassa asiakassuhdetta kaiken muun ohessa. Tilanne missä huollon edustaja kohtaa asiakkaan, on toisinaan se kaikkein arkipäiväisin; tunnit raksuttavat ja palstalla työt viivästyvät. Ennakoiva huolto vähentää yllättäviä seisokkeja, mutta aina jotain sattuu rankoissa metsäolosuhteissa. Vaikka työ konehuollossa muuttuu muun maailman mukana aina vaan hektisemmäksi, metsä työmiljöönä edellyttää rauhallisempaa käyttäytymisen etikettiä, ainakin Tapani Väyrysen mukaan: ”Kun työ on saatu valmiiksi ja tavarat kasaan, huoltomiehellä pitää olla hetki aikaa vaihtaa ajatuksia urakoitsijan ja kuljettajan kanssa. Yhteisiä puheenaiheita kyllä riittää: olosuhteista, työtilanteesta, tulevaisuuden näkymistä. On uskallettava laittaa itsensä peliin. En minä pidä työpuhelinta kiinni viikonloppuisin. Ei se ole minulta pois, jos käytän tovin jonkun mielenkiintoisen ongelman ratkaisemiseen.”

Komatsu Forest Oy otti käyttöön uudet hyvin suunnitellut metsäkoneiden huoltotilat Pirkkalan Linnakalliossa. Yhtiö investoi energiasäästöihin, työviihtyvyyteen, ergonomiaan, työturvallisuuteen ja asiakastöiden nopeampaan läpimenoon. Uusien työtilojen kanssa samaan aikaan aloitettiin siirtyminen japanilaiseen 5S-järjestelmään, Lean-työkaluun, jonka ansiosta koneiden huoltaminen ja korjaaminen sujuu entistä tehokkaammin ja turvallisemmin. Kuten tähänkin saakka, verstaalla ja maastossa työtään tekevät asentajat ovat tärkein resurssi Komatsu Forest Oy:n huollon asiakaspalvelun liiketoiminnassa.