Nyt mennään turvallisuus edellä.

Korjaamopäällikkö Asko Raatikainen ja työnjohtaja Mauno Kopsa vastaavat Komatsu Forest Oy:n Pirkkalan keskuksen huoltopalveluista, he pohtivat keinoja asiakaskontaktien ylläpitämiseksi ja tehostamiseksi. Onneksi ennakoiva huolto antaa siihen mahdollisuuksia. ”Aina kun aikaa on, jalkaudun täältä Haikanvuoresta asiakkaiden ja koneiden luokse. Paikan päällä huollon tarvetta ja kampanjoiden ajoituksia voidaan selvittää oikeassa ympäristössä”, pohtii Raatikainen. Komatsu-asentajien muodostama tiimi on tehokas ja sen ikärakenne on tulevaisuutta ajatellen oikeanlainen: seniorien tietotaitoa siirtyy joka päivä nuoremmille, jotka puolestaan kantavat jo nyt suurempaa vastuuta tietotekniikasta. Uudenaikaista maalaamoa otetaan parhaillaan käyttöön, sen palveluilla on kasvava kysyntä.

Komatsu Forest Oy:n korjaamopäällikkö Asko Raatikainen

”Koneurakoinnin kausiluonteisuus heijastuu jossain määrin myös korjaamotoimintaan. Töiden ruuhkautuminen puunkorjuun taukojen aikana, esimerkiksi pitkien pyhien välipäivinä, on vaikeammin ratkaistava ongelma kuin töiden vähäisyys. Huoltosopimukset tasaavat korjaamon työkuormaa, tiedetäänhän sopimuskoneen kohdalla jo hyvissä ajoin, koska kone on tulossa huoltoon”, sanoo korjaamopäällikkö Asko Raatikainen.

5S on viisi japanilaista sanaa, jotka tekevät työtilasta tehokkaamman ja turvallisemman

Metsäkoneasentaja Tapani Väyrynen ja työnjohtaja Mauno Kopsa koneen äärellä. Näin siirtyvät hyväksi koetut käytännöt sukupolvelta toiselle.
Metsäkoneasentaja Tapani Väyrynen ja työnjohtaja Mauno Kopsa koneen äärellä. Näin siirtyvät hyväksi koetut käytännöt sukupolvelta toiselle.

Mauno Kopsa aloitti työt Komatsu Forest Oy:ssä puolisen vuotta sitten. Kasvanut huollon kapasiteetti edellytti esimiespuolelle vahvistuksia. Työnjohtajan rutiinien ohella Maunoa työllistää sisään ajettava Lean-perustyökalu 5S. Lean on japanilainen tuotantofilosofia, jonka nimeen vannotaan kaikkialla valmistavassa teollisuudessa. Toyota ryhtyi soveltamaan Lean-ideaa jo sodan jälkeen ja kasvoi maailman laadukkaimmaksi autojen valmistajaksi – lopulta myös suurimmaksi. ”5S on metodi työpaikan rationalisoimiseksi tehokkaaksi ja turvalliseksi: huoltotiloissa tavarat merkityille ja rajatuille paikoille, turha etsiminen ja kyseleminen pois. Vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta monissa yrityksissä henkilökunnan sitouttaminen on jäänyt puolitiehen ja 5S on kuivunut suursiivoukseksi. Japanilaisten omistamassa Komatsu Forest Oy:ssä hanke etenee suunnitelmien mukaan,” vakuuttaa Mauno Kopsa.