Uutuustuotteita

Komatsu 901XC tuttu harvennusten ekspertti
– nyt kahdeksalla pyörällä

Komatsu Forest AB julkaisee osan uutuustuotteistaan vasta ensimmäisenä messuaamuna. Tämä on ollut tapana jo pitkään. Lienee kuitenkin julkinen salaisuus, että vaativiin olosuhteisiin tarkoitettujen XC-tuotteiden parissa on jatkettu intensiivistä kehittämistyötä. Komatsu 901XC esitellään messu-uutuutena.

Komatsu 901XC

Suomen markkinoille uusi pehmeille pohjille suunniteltu harvennuskone tulee parahiksi; harvennusmäärät kasvavat, mikä laajentaa hakkuita kesäaikaan ja yhä useammin turvemaille. Itse peruskonstruktio: alustan keskelle sijoitettu pyörivä ohjaamo ja keinuakseli johon on kytketty hydraulinen vakautusjärjestelmä, ovat tuttuja monen vuosikymmenen ajalta. Keinuakseliin kiinnitetty teliratkaisu nähtiin ja todettiin erinomaisen toimivaksi vuosi sitten markkinoille tuodussa Komatsu 931XC:ssä. Teli-teli -ratkaisu antaa kevyemmässä 901:ssä vieläkin enemmän ominaisuuksien lisää kuin painavamman pään koneissa: vakavuutta niin paljon, että kone seisoo hievahtamatta työskenneltäessä 11 metrin ulottumalla, pehmeitä pohjia ajatellen pienempi ja kevyempi kone selviytyy kaikkein pahimmistakin paikoista jälkiä jättämättä.

Tuotteita extreme-olosuhteisiin

XC-tuotteiden ja -lisälaitteiden kehitystyö laajentaa Komatsu-koneiden käyttöaluetta maailmalla; pehmeiköt ja jyrkänteet ovat katkotun tavaran koneilta osin valloittamatta. Toisaalta asutus ja ruuantuotanto työntävät talousmetsiä ja niiden hyödyntämistä aina vain hankalampiin paikkoihin. Jyrkänteiden puunkorjuuta helpottamaan ja turvallisuutta parantamaan, niihin olosuhteisiin joissa kahdeksan pyörää ja aggressiiviset telat eivät anna riittävää pitoa, esitellään Komatsu Forestin Elmia -osastolla Alppien olosuhteissa kehitetty capstan-periaattella toimiva vinssi, jota käytetään hakkuu- ja ajokoneen työskentelyn varmistamiseksi jyrkänteillä. Kuormatraktorimalleista Komatsu 875 ja hakkuukoneista Komatsu 931 ja Komatsu 911/230H voidaan varustaa Komatsu Traction Aid Winch -ratkaisulla. Vaijerin vahvuus on 14 mm ja maksimipituus kuormakonekäytössä 425 m, harvestereissa 325 m.
Integroitu kallistusalusta 130 F kuormaimeen on tehty helpottamaan kuormaimen kääntöä olosuhteissa, joissa kuormaamista tai purkamista tehdään kallellaan olevalla koneella.

Hakkuulaiteuutuus, osoitteena Suomen markkinat

Komatsu Forest on suuri hakkuulaitteiden valmistaja. Komatsun Elmia Wood -osastolla on näyttävä edustus hakkulaitemallistosta. Suomalaisille kiinnostavin lienee uutuus, jonka tyyppi on C124. Merkintä kertoo, että kysymyksessä on käsiteltävää puuta kannatteleva, noin 1200 kiloa painava ja neljällä pyörällä puuta syöttävä hakkuulaite – joka tapauksessa sellainen, jota Suomessa on totuttu käyttämään.

Kaksi uutta ominaisuutta Komatsu-koneisiin

Tuntuva parannus maastokulkemiseen, SpeedShift vaihtaa vauhdissa

Kuormatraktorissa on kaksi nopeusaluetta, niiden välillä siirtyminen edellyttää koneen pysähtymistä ja kuljettajan toimenpiteitä. Komatsun parhaillaan Ruotsin markkinoille 855 ja 895 malleihin tuleva hydrostaattinen ratkaisu tekee mahdolliseksi ajon aikana siirtymisen kahden nopeusalueen välillä portaattomasti ilman eri toimenpiteitä. Komatsun SpeedShift-nopeudenhallintajärjestelmä on idealtaan yksinkertainen: kaksi hydrostaatin moottoria, jossa alemmalla nopeusalueella virtaus ajetaan kahden moottorin kautta ja suuremmilla nopeuksilla toinen moottoreista kytkeytyy automaattisesti pois käytöstä. Kuljettajalla on neljä napeilla hallittavaa ajo-ohjelmaa käytössä. Kuormatessa kaasupoljin toimii ajopolkimena ja siirtoajossa sillä hallitaan moottorin kierroksia.

SmartFlow

Komatsu Forest on kehittänyt kuormatraktoreihin SmartFlow-hallintajärjestelmän, joka parantaa kuormaimen tarkkuutta, helpottaa kuljettajan työtä ja pienentää polttoaineen kulutusta – tehtyjen mittausten mukaan 4 % normaalissa työsyklissä. Uuden järjestelmän kuormainventtiili ohjaa aina oikean painetason ja virtaaman kullekin liikkeelle. SmartFlow pitää sisällään myös aktiivisen liikevaimennuksen, joka toimii tilanteissa joissa kuljettaja jarruttaa tai kiihdyttää liikettä. Active Crane Damping -toiminto tekee kuormaimen käytöstä tarkempaa etenkin pitkillä ulottumilla kuormattaessa. Tämä vaihtoehto on saatavilla toistaiseksi Ruotsin markkinoilla Komatsu 875 ja Komatsu 855 -malleihin.

Yllätyksiä ja elämyksiä osasto täynnä

Komatsu Forest osaston numero on 860, se sijaitsee samassa tutussa paikassa kuin neljä vuotta sitten. Osasto on laaja, siellä on koneiden lisäksi esillä koneyrittämiseen liittyvät palvelut ja tarvikesarjat, MaxiFleet, ProAct 2.0 ja ProSelect. Osastolle on rakennettu ammattilaisille koeajomahdollisuuksia ja yleisöä varten yllätyksiä ja elämyksiä. ProSelect Store tarjoaa messuhinnoin kaikkea tarpeellista: vaatteita ja varusteita työhön ja vapaa-aikaan.

Komatsu Forest Oy:n myynnin henkilökunta on messujen ajan tavattavissa lähes kokonaisuudessaan Komatsun osastolla.

Elmia-osastolta vastaa puhelimeen:
Toimitusjohtaja Timo Korhonen, puh. +358 400 299 729